OSTEOPATIA PEDIÀTRICA
Que és la Osteopatia pediàtrica?
Moltes vegades, quan tenim algun tipus de dolor, ens sentim amb la necessitat de visitar un fisioterapeuta per calmar-lo però nosaltres fem sempre el primer pas, oi? Sempre som nosaltres els qui demanem ajuda o sol·licitem una opinió mèdica. En canvi, aquest fet es dificulta quan es tracta de nadons i nens.
En aquest col·lectiu els pares tenen un paper fonamental, ja que són els que passen més hores amb els seus fills i poden veure possibles anormalitats en el seu comportament. Moltes vegades es fixen en què el nen només gira el cap en una direcció, o que només agafa objectes amb una mà i els que li poses a l’altra no se’ls figura, o que el nen plora de manera brusca sense causa identificable.
El primer pas sempre sol ser anar al pediatra perquè diagnostiqui al menut, però un cop diagnosticat, el nen ha de rebre tractament per part d’un fisioterapeuta especialitzat en pediatria el més aviat possible per minimitzar els danys.
Quan acudim a un fisioterapeuta, nosaltres podem explicar on ens fa mal, què hem fet en el passat per tenir aquest dolor, etc. En canvi, els menuts no ho saben explicar i el paper d’aquest professional de la disciplina és on agafa una gran transcendència.
Per això existeix a fisioteràpia pediàtrica, la disciplina que va dirigida als nadons i nens i es dedica a tractar els problemes, trastorns o dubtes que ens poden sorgir des del seu naixement respecte al desenvolupament motor i que poden endarrerir o limitar la qualitat de vida de l’infant.
L’objectiu dels que ens hi dediquem és donar resposta a les necessitats d’aquests nens proporcionant-los-hi una teràpia integral, juntament amb el seu àmbit familiar.
Amb el tractament s’augmenta la independència i la qualitat de vida dels menuts, es milloren les seves habilitats motores i funcionals i es disminueixen o eliminen els dolors.
Va dirigit a nens que pateixen les següents patologies:
Prematurs nascuts amb immaduresa neurològica.
Malalties neuromusculars (distròfies, miopaties…)
Patologies muscul-esquelètiques (tortícolis muscular congénita, escoliosis…)
Afectació neurològica (paràlisi cerebral infantil, parèsia braquial obstètrica, espina bífida…)
Patologies de l’aparell respiratori com bronquiolitis o asma…
La primera sessió de fisioteràpia pediàtrica consisteix en fer una valoració global del nen/a per establir una sèrie d’objectius i el posterior tractament que se li aplicarà a l’infant.
Les sessions tenen una durada d’uns 45 minuts on és recomanable que els pares hi siguin presents per poder participar activament en la recuperació del seu fill, ser testimonis dels avenços que es generen i aprendre els exercicis i les pràctiques que al llarg del temps se li aplicaran al menut.